Recommendations & Guidelines

Ghidul IHRA de identificare a documentației relevante pentru cercetarea Holocaustului, educație și memorie

Facilitarea accesului la diverse surse referitoare la Holocaust este importantă deoarece, așa cum se afirmă în Declarația IHRA, printre obiectivele sale se află „angajamentul colectiv de a aduce lumină asupra aspectelor mai puțin cunoscute ale Holocaustului” și de „a face pașii necesari pentru a facilita accesul la arhive astfel încât toate documentele relevante pentru istoria Holocaustului să fie disponibile pentru cercetători.”

Scopul acestui ghid este de a oferi un instrument unitar pentru identificarea documentației relevante pentru cercetarea Holocaustului, pentru memoria și educația în acest domeniu. Acesta va ajuta instituțiile deținătoare de arhive și alte entități similare să-și evalueze propriile colecții și să permită accesul la documentele relevante. În cazul statelor cărora li se aplică GDPR, această definiție va contribui și la implementarea Considerentului 158, oferind o definiție practică sintagmei „informatii specifice referitoare la comportamentul politic în perioada fostelor regimuri de stat totalitare, la genociduri, la crime împotriva umanităătii, în special Holocaustul, sau la crime de răăzboi.”

Acest material a fost lansat cu prilejul unui panel de experti organizat in 23 martie 2022. Inregistrarea evenimentului poate fi urmarita aici.

 

  1. Definiția de lucru a IHRA referitoare la materiale legate de Holocaust
  2. Ghid general pentru identificarea documentației relevante pentru cercetarea Holocaustului, memoriei și educației
Download resource in Romanian

De decenii, un număr semnificativ de documente referitoare la Holocaust și contextul său istoric au fost dispersate, puse în pericol și, în multiple situații, au devenit inaccesibile. Naziștii, aliații și colaboratorii lor nu doar au omorât evrei, romi, adversari politici și alte categorii; ei au depus eforturi sistematice pentru a le distruge cultura. De aceea, fiecare document referitor la viața acestor victime, dinainte, din timpul și de după Holocaust este extrem de valoros.

Related Content

The IHRA regularly translates its resources into other languages.

Sign up to our newsletter to 

receive the latest updates