Recommendations & Guidelines

Priporočila za poučevanje in učenje o holokavstu

Priporočila za poučevanje in učenje o holokavstu, ki jih je zveza IHRA pripravila ob pomoči strokovnega znanja delegatov iz več kot 30 držav članic, za oblikovalce politike, praktike in pedagoge predstavljajo izhodišča, ki jim bodo pomagala:

  1. širiti znanje o holokavstu, kar bo zagotovilo natančnejše osebno razumevanje in poznavanje možnih posledic antisemitizma ter večjo ozaveščenost o njih;
  2. ustvarjati ugodna učna okolja za učenje o holokavstu;
  3. spodbujati kritično in bolj poglobljeno razmišljanje o holokavstu ter sposobnost nastopiti proti njegovemu zanikanju in izkrivljanju;
  4. prispevati k izobraževanju o človekovih pravicah in preprečevanju genocida.

V Mednarodni zvezi za spomin na holokavst (IHRA) sodelujejo vlade in strokovnjaki, ki si prizadevajo za krepitev, razvoj in spodbujanje izobraževanja in raziskav o holokavstu, ohranjanja spomina nanj in spoštovanje zavez iz Stockholmske deklaracije iz leta 2000.

Zveza IHRA (prej Delovna skupina za mednarodno sodelovanje pri izobraževanju o holokavstu, spominjanju nanj in njegovem raziskovanju ali ITF) je bila ustanovljena leta 1998 na pobudo nekdanjega švedskega predsednika vlade Görana Perssona. Mrežo IHRA danes sestavlja več kot 40 držav in ključnih mednarodnih partnerskih organizacij, ki so pooblaščene za obravnavo vprašanj, povezanih s holokavstom.

Mreža strokovnjakov IHRA združuje predstavnike iz vodilnih svetovnih institucij, specializiranih za izobraževanje in raziskave o holokavstu ter ohranjanje spomina nanj. V obdobju od 2019 do 2023 strokovnjaki in politični predstavniki zveze IHRA svoja prizadevanja usmerjajo v varovanje zgodovinskih virov in preprečevanje izkrivljanja zgodovine.

Related Content

The IHRA regularly translates its resources into other languages.

Sign up to our newsletter to 

receive the latest updates