Declarația Forumului Internațional de la Stockholm privind Holocaustul (sau „Declarația de la Stockholm”) este documentul fondator al Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA) și continuă să folosească drept o reconfirmare a angajamentului fiecărui stat membru IHRA față de principiile sale comune.
1. Holocaustul (Shoah) a afectat în mod decisiv fundamentele civilizației. Caracterul fără precedent al Holocaustului va avea mereu o semnificație universală. După jumătate de secol, acesta rămâne un eveniment suficient de apropiat în timp pentru ca supraviețuitorii să poată fi încă martori ale ororilor ce au afectat poporul evreu. Suferința extraordinară a multor altor milioane de victime ale regimului nazist a marcat profund întreaga Europă.
2. Magnitudinea Holocaustului, planificat și îndeplinit de regimul nazist trebuie să rămână pentru totdeauna în memoria noastră colectivă. Sacrificiul celor care au sfidat regimul nazist și, uneori, și-au dat viața pentru a proteja sau pentru a salva victime ale Holocaustului trebuie, de asemenea, să rămână în inimile noastre. Gravitatea acelor evenimente, dar și curajul celor care au îndrăznit să li se opună pot constitui, pentru noi, etaloane pentru a înțelege capacitatea umană de a se raporta la bine și la rău.
3. Atât timp cât umanitatea este încă marcată de genocid, purificare etnică, rasism, antisemitism și xenofobie, comunitatea internațională are o responsabilitate solemnă de a lupta împotriva acestora. Împreună trebuie să susținem adevărul cutremurător al Holocaustului față de cei ce îl neagă. Trebuie să accentuăm angajamentul moral al popoarelor noastre și angajamentul politic al guvernelor noastre pentru a ne asigura că generațiile viitoare vor înțelege cauzele Holocaustului și vor reflecta asupra consecințelor acestuia.
4. Ne angajăm să accentuăm eforturile noastre pentru a promova educația, comemorarea și cercetarea despre Holocaust, atât în acele state care s-au angajat deja pe acest parcurs, cât și în cele care aleg să se alăture acestui efort.
5. Ne angajăm colectiv să încurajăm studiul despre Holocaust, în toate dimensiunile sale. Vom promova educația despre Holocaust în școlile și universitățile noastre, în comunitățile noastre, și o vom încuraja în alte instituții.
6. Ne angajăm colectiv să comemorăm victimele Holocaustului și să îi onorăm pe cei care s-au opus Holocaustului. Vom încuraja dezvoltarea unor modalități de comemorare a Holocaustului în statele noastre, inclusiv sub forma unei Zile Naționale de Comemorare a Holocaustului.
7. Ne angajăm colectiv să aducem lumină asupra acelor aspecte legate de Holocaust ce nu sunt încă pe deplin elucidate. Vom face toți pașii necesari pentru a facilita accesul la arhive și pentru a ne asigura că acele documente care au influență asupra cercetărilor privind Holocaustul sunt disponibile pentru cercetători.
8. Este potrivit ca acest eveniment, prima conferință internațională importantă a noului mileniu, să își propună să construiască un viitor mai bun, pe urmele unui trecut dureros. Ne exprimăm regretul pentru suferința victimelor și suntem inspirați de lupta pe care au dus-o. Angajamentul nostru trebuie să fie acela de a ne aminti de victimele care au pierit, de a respecta supraviețuitorii și de a reafirma aspirația comună a umanității pentru înțelegere reciprocă și dreptate.
By signing up to the IHRA newsletter, you agree to our Privacy Policy