Declarations

Stockholm Declaration

На Међународном форуму о холокаусту у Стокхолму, чланице Међународне алијансе за сећање на Холокауст (IHRA) усвојиле су следећу Декларацију:

1. Холокауст (шоа) је из темеља потресао основе цивилизације. Обележја холокауста као јединствене појаве увек ће имати универзално значење. Након пола века то је и даље догађај који нам је временски довољно близу да преживели могу да сведоче о страхотама које су погодиле јеврејски народ. Страшне патње милиона других жртава нацизма оставиле су неизбрисив ожиљак широм Европе.

2. Размере холокауста, који су испланирали и спровели нацисти, морају да се заувек урежу у наше колективно памћење. Несебична пожртвованост оних који су се супротставили нацистима и понекад давали своје животе да заштите или спасу жртве холокауста такође мора да остане записана у нашим срцима. Размере те страхоте и узвишеност њиховог херојства могу да нам буду мерило за разумевање људског потенцијала за зло и добра дела.

3. Човечанство и даље носи ожиљке геноцида, етничког чишћења, расизма, антисемитизма и ксенофобије и међународна заједница има велику одговорност у спречавању тих зала. Морамо заједно да бранимо страшну истину о холокаусту од оних који је негирају. Морамо да ојачамо моралну обавезу наших народа и политичку обавезу наших влада да будућим генерацијама пруже могућност да разумеју узроке холокауста и промишљају о његовим последицама.

4. Чврсто се обавезујемо се да ћемо појачати наше напоре у погледу промовисања образовања, сећања и истраживања о холокаусту, како у земљама које су већ урадиле много, тако и у земљама које одлуче да се придруже овим напорима.

5. Обавезујемо се да ћемо  подстицати проучавање холокауста у свим његовим димензијама. Промовисаћемо образовање о холокаусту у нашим школама и на универзитетима, као и у нашим заједницама и на то подстицати друге институције.

6. Обавезујемо се да ћемо се сећати жртава холокауста и одавати почаст онима који су му се супротставили. Подржаваћемо у својим земљама примерене начине сећања на холокауст, укључујући обележавање Дана сећања на холокауст.

7. Обавезујемо се да ћемо расветљавати сенке холокауста које су још увек скривене. Предузимаћемо све потребне кораке да се омогући отварање архива, како би сви документи који се односе на холокауст били доступни истраживачима.

8. Примерено је да ова, прва велика међународна конференција у новом миленијуму објави своју посвећеност томе да се семе боље будућности посеје у тло горке прошлости. Саосећамо са патњом жртава и налазимо инспирацију у њиховој борби. Наша обавеза мора да буде сећање на преминуле жртве, поштовање преживелих који су још увек са нама, и потврђивање заједничких тежњи човечанства за међусобним разумевањем и правдом.

Related Content

The IHRA regularly translates its resources into other languages.

Sign up to our newsletter to 

receive the latest updates